Защо имаме нужда от застрахователен брокер?

Най- краткото разстояние между две точки не е правата линия, а посредникът. Колкото повече са посредниците, разстоянието се скъсява. Това е психологията на витата баница.

"Изворът" - Айн Ранд

Знаете ли, че в България застраховането е една от най-досадните и неприятни теми? Синдромът „това няма да се случи на мен“ работи с пълна сила и е донякъде обясним. По-обезпокоителното е, че част от хората, които съзнават нуждата от застраховка, са скептични към застрахователните компании и техните продукти и често не са доволни от избраните застраховки.

застрахователен брокерКакви са причините на застраховките да се гледа с недоверие и подозрение

Предлагането на застрахователни продукти е огромно. Потребителите са обсипвани непрекъснато с оферти, цени и условия. В последствие обаче се оказва, че избраната застраховка не дава необходимия резултат – много често хората не получават това, за което плащат.

Вместо това се случва да получат:

  • непрофесионално обслужване от страна на застрахователната компания;
  • отказ по щета на клиента.
От опит вече знаем, че понякога клиентът дори не знае към кого да се обърне в случай на нужда. Във всяка една от тези ситуации той усеща, че парите, които ежегодно дава за застраховки, не оправдават смисъла и са хвърлени на вятъра. Проблемът е решим — използвайте услугите на застрахователен брокер. Наясно сме, че доста потребители изпитват недоворие и към него и го смятат за още един посредник, който гълта пари. Истината обаче е малко по-различна.

застрахователен брокер

Комисионите, които получават брокерите, са включени в цената на застраховката и са възнаграждението за труда им. Възнаграждение, каквото получава всеки друг търговец, т. е. дори да купите своята застраховка гражданска отговорност без помощ от застрахователен брокер, тя няма да е на по-ниска цена.

Какво печелите, ако ползвате услугите на застрахователен брокер

Помощ от независим специалист при избора на подходяща застраховка.

Вашият брокер е ваш консултант или вашето „другарче“ в застраховането. На него казвате какво търсите и защо ви е необходимо. На него разчитате да сравни условията на няколко компании и да ви предложи варианта, от който именно вие имате нужда. Той е наясно с условията на всички компании и е длъжен да Ви предостави застраховката в готов вид.

Ситният шрифт ли? Да, брокерът и за него ще ви каже.

Доверен експерт, който отговаря на всички ваши въпроси и ви съветва и след сключване на застраховката. Ангажиментът на брокера не свършва с това да ви вземе парите.  

Застрахователен брокерТрябва ви добавък, изгубили сте своята полица или сте унищожили стикера си към гражданската отговорност, имате щета или просто се нуждаете от информация – с всички тези проблеми се обръщате към вашия застрахователен брокер.

Досадната задача със следенето на давността на вашите застраховки също се поема от него. Както и датите и задачата да ви напомня за вноските. С всяка малка грижа ние – застрахователните брокери – спестяваме на клиентите си огромни главоболия с просрочена или изтекла полица.

 

Пълно съдействие при настъпване на застрахователно събитие. Това е моментът, в който наистина ви трябва помощ от специалист. Ситуациите, от които се страхуваме са тези, заради които се застраховаме и искаме да получим обещаното обезщетение, когато имаме нужда от него.

Какво се случва, когато стане белята, т. е. настъпи застрахователно събитие?

Вариантите са два:
  • Ако сте застрахован директно в застрахователното дружество (без брокер), отивате и завеждате щетата си сам, като се молите да сте изпълнили всички точки и подточки на общите условия.
  • Ако имате застрахователен брокер, обаждате му се и разчитате на неговия опит, за да ви помогне. Негов представител ви съдейства по време на целия процес, а брокерът ви помага с професионално мнение и съвети.

Струва ми се логично всички да предпочетат помощта на „другарчето“.

Какво всъщност прави застрахователният брокер

На пръв поглед изглежда, че попълва нещо на компютъра за 5-10 минути и после взимаме шепа пари. Реалността обаче е съвсем различна!

infogr

Брокерът е на Ваша страна, а не на страната на компанията. Това е причината да го има като икономически елемент.

Брокерът е посредникът между застрахователните компании и клиентите и играе ролята на регулатор в отношенията между двете страни.

Повечето брокери, съдействат по време на целия процес по завеждане и ликвидиране на щетата. Извършват проверка за статуса й и много често Ви насочват към подходящ вариант на обезщетение. Що се отнася до автомобилното застраховане – клиентите разчитат дори да ги насочват към сервизи с добра репутация.

Има и допълнителни услуги, особено за корпоративни клиенти, от които можете да се възползвате само ако сте се доверили на застрахователен брокер.

Екстри (предлагат се от повечето брокери):  

  • Oпция да закарат автомобила Ви на първичен оглед за каско или на оглед за щета, за да може да бъде извършен огледът;
  • Посещение на място в офиса Ви за сключване на необходимите застраховки.
  • Договаряне на корпоративни условия с някои от застрахователните компании – услуга за фирми.

Занимават се и с още ред други дела по обработката, архивирането и отчитането на сключените застраховки, но това са процеси, с чието разясняване не желаем да ви отегчаваме в момента.

Надявам се с тази статия да съм внесла малко повече яснота за това, какви са предимствата на застрахователните брокери и защо е полезно да ги има.

Изберете своя брокер и направите ангажимента със застраховането наистина и полезен, и приятен!

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за безплатна консултация, чрез формата ни за контакт по-долу!

Попитайте ни

Задължително поле *

Polica.bg ще използва Вашите лични данни, с цел отговор на запитване от Ваша страна и безплатна консултация с наш специалист.

Коментари