Не тръгвай без Медицинска застраховка за чужбина

Медицинска застраховка за чужбина

Медицинска застраховка за чужбина - необходимост или екстра?

Никога повече не си задавайте този въпрос! Това е възможно най-малкият разход, свързан с едно пътуване и същевременно най-смисленият. Тези от Вас, които са ползвали медицинска помощ в чужбина, са наясно за проблемите, с които се сблъсква всеки нуждаещ се.

Нека Ви обясним, защо е толкова важно да не пропускате тази застраховка!

В тази статия ще научите:

 • Защо е важно да имам Медицинска застраховка?
 • За кого е предназначена?
 • В кои случаи важи и в кои не?
 • Какво е “Асистанс”?
 • В коя компания е най-добре да я сключа?
 • Колко струва застраховката?
 • Аз имам Европейска здравна карта. Трябва ли ми и застраховката?
 • Съвети за по-прецизен избор

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ИМАМ МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА?

Вероятно никой от Вас, тръгвайки на почивка, по работа или обучение в чужбина не мисли за проблеми?! … и е добре да бъде така! Целта на тази статия не е да Ви стресне или да предизвика притеснения у Вас, затова и най-често пожелаваме на клиентите си, да не се налага да ползват застраховките си и това да останат само съобразително похарчени пари.

Искаме да гледате на тази застраховка, като на малък разход, който би Ви спестил много при една неприятна ситуация. В нашата страна непрекъснато се оплакваме, от скъпото ни здравеопазване и от здравната каса, която поема нищожни средства. Знаете ли каква е разликата с повечето европейски страни? Там здравните услуги и разноски са поне тройно по-скъпи! Замислете се, дали когато тръгвате в чужбина сте заделили бюджет за непредвидени разходи? Дори и ако отговорът е “Да”, би било безмислено, при наличието на такава застраховка!

Не смятате ли, че си струва да платите 5лв. за застраховка за един уикенд в чужбина срещу покритие от 10 000 евро за медицински разноски? Да, наистина е толкова евтина! Това е застраховка с много високо покритие срещу много скромна сума. И не само това… Ако сте склонни да отделите още няколко лева ще получите и допълнителни рискове, като “Кражба, загуба или забавяне на багаж”.

Ако сме предизвикали интерес у Вас, то не спирайте да четете и надолу!

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА?

медицинска застраховка за чужбина

Можем да отговорим на този въпрос само с две думи - за всеки!

Но ще бъдем малко по-обстоятелствени и ще изредим масовите потребители, с цел да се припознаете с някои от тях. Това са екскурзианти, туристи, работници, пътуващи по бизнес и командировки, шофьори, спортисти, студенти и учащи в чужбина, хора от всякакви възрасти, вкл. деца, цели семейства. Вече могат да се застраховат дори много възрастни хора. Има компании, които нямат никакви възрастови ограничения. Също така и чуждестранни граждани, като за тях застраховката важи навсякъде, освен в Р.България и държавата, чиито граждани са те.

В КАКВИ СЛУЧАИ ВАЖИ И В КАКВИ НЕ?

Медицинска застраховка за чужбина е застраховка, предназначена да поеме разноски за непредвидени здравословни проблеми по време на престой зад граница. Това са остри състояния, които изискват незабавната намеса на лекар. Ще дадем няколко примера:

 • злополуки - навехвания, счупвания, разтягания и др. по-тежки състояния, резултат от непредвиден инцидент
 • акутни заболявания - усложнения от апендицит, бъбречни кризи, инфекции, грип, пневмония и др.
 • спешна стоматологична помощ - можете да разчитате на застраховката, ако получите болка в зъб, докато сте в чужбина
 • репатриране - ще бъдат поети разходите Ви за транспорт до медицинско заведение, ако състоянието Ви го налага

Съществуват изключения, които застрахователите няма да поемат и те са не по-малко важни. Всяко едно от тях има и своето логично обяснение. Както вече споменахме, застраховката покрива само непредвидени, задравословни усложнения, а не преднамерено лечение в чужбина. Затова например няма да бъдат поети разходи за лечение на хронични заболявания или такива, които са започнали преди началото на пътуването. Изключение обаче прави хронично заболяване, което се е обострило непредвидено по време на пътешествието и лицето има спешна нужда от медицинска помощ.

Няма да бъдат поети и разходите на лице, което е употребило алкохол или други упойващи вещества, вследствие на които е претърпяло инцидент или има нужда от спешна медицинска помощ. Причината е, че такива действия не се приемат за случайни и непредвидени.

Всичко друго, свързано с умишлено и преднамерено предизвикаване на инцидент се изключва от покритието на застраховката.

Тук сме изредили само най-съществените обстоятелства около валидността на застраховката. Препоръчваме, когато сключвате Вашата, да погледнете поне разделът с Изключени рискове от общите условия. Така ще бъдете много по-започнати със ситуациите, в които може да я ползвате.

КАКВО Е “АСИСТАНС” (Asistance)?

Асистансът буквално е точно това, което означава тази дума в превод от английски. С тази застраховка Вие разполагате 24 часа в денонощието с асистент, който е на Ваше разположение в случай на нужда. Горещо Ви препоръчваме да не прескачате услугата на Асистанс компанията, която е включена във Вашата застраховка.

В случай на нужда от медицинска помощ винаги първо се обърнете към Асистанс компанията, чиито телефонни номера са изписани някъде на Вашата полица. По този начин ще получите адекватна преценка и насочване към конкретно лечебно заведение, където могат да Ви окажат необходимата медицинска помощ. Така ще спестите време и ще намалите вероятността да отидете на неподходящо място. 

Също не е за подценяване фактът, че използвайки услугата на Асистанс компанията, Вие си осигурявате безкасова услуга и няма да се наложи да плащате нищо, показвайки своята застрахователна полица. Разбира се необходимото изискване е да имате покритие по съответния риск.

Асистанс компанията е с представителство в България и комуникацията Ви с тях се осъществява на български език. Те разполагат с база данни за лечебни заведения в цял свят и когато се обърнете към тях за съдействие, ще Ви насочат до най-близкото медцинско заведение, в зависимост от здравословния проблем, който имате.

Ако сте отседнали в курортно селище, не винаги означава, че ще бъдете насочени към медицинско заведение в по-голям град. Понякога Асистанс компанията разполага с възможността да изпрати линейка, която да Ви репатрира до медицински пункт в района. Услуга, за която отново няма да се наложи да плащате. Това е още една причина винаги да използвате асистанс-а към Вашата медицинска застраховка.

Вероятно се питате какво ще стане, ако пропуснете да се свържете с Асистиращата компания и сами подберете медицинското заведение?! Тогава е много вероятно да се наложи да заплатите на място медицинските услуги и след завръщането Ви в България ще трябва да заведете щета по Вашата Медицинска застраховка. След като представите документите за заплатените от Вас услуги, както и допълнителни медицински документи, които удостоверяват случилото се, ще може да очаквате сумите да бъдат възстановени от застрахователната компания. Разбира се това ще се случи, ако рискът е включен в покритието на полицата.

В КОЯ КОМПАНИЯ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА Я СКЛЮЧА?

Не съществува обективен отговор на този въпрос. За да вземете правилно решение е важно да разгледате рисковете, които предлагат застрахователните компании, както и съответния лимит на покритие и цена. Помислете добре, кои са рисковете, които Ви притесняват най-много. В различните компании има голямо разнообразие от рискове.

Която и застрахователна компания да изберете, със сигурност ще имате включена услугата на Асистанс компания.

Цената на Медицинската застраховка обикновено е определяща за повечето потребители. Трябва да прецените, дали да подберете застраховка с по-ниска цена или да заложите на по-скъп вариант и съответно с по-добро покритие.

Със сигурност можем да кажем, че е по-добре да тръгнете дори и с най-евтината застраховка, отколкото без никаква! В помощ на Вашия избор вече има уебсайтове на застрахователни брокери, с които лесно може да изчислите застраховката си и да сравните цените и условията в различните застрахователни комапнии. Предлага се и възможност за поръчка на застраховката изцяло онлайн. Това значително ще улесни вашия избор и ще Ви спести време, което бихте изгубили, за да посетите подходящ застрахователен офис.

Повече за това, защо е полезно за Вас да използвате услугите на застрахователен брокер може да прочете тук.

КОЛКО СТРУВА ЗАСТРАХОВКАТА?

Вие сами определяте, дали искате да сключите евтина или по-скъпа застраховка. Застрахователните компании предлагат лимити на покритие и Вие трябва да изберете подходящото за Вас. Ако изберете най-ниско покритие за около 2 000 Евро, застраховката би струвала по около 0,80лв. на ден/ на човек.

Най-предпочитаният лимит на покритие е 10 000 Евро, където цената варира около 1,20 - 1,40лв. на ден/ на човек. Ако включите и допълнителни рискове като напр. “Кражба, загуба и забавяне на багаж”, цената се увеличава със стотинки.

Като цяло застраховката е изключително евтина, а може да Ви спести много. Представете си, че сте сключили застраховка за Вашето семейство на обща стойност 20лв. и Ви се наложи да посетите доктор в Гърция, защото детето Ви е вдигнало температура. Само консултацията с лекар в Гърция струва между 40 и 70 Евро, а медикаментите и всяка допълнителна услуга също не са никак евтини.

ПОЛЕЗНО: В комбинация с Медицинска застраховка за чужбина потребителите често добавят застраховка Отмяна на пътуване. С нея ще си  възстановите направените разходи за хотелски резервации и самолетни билети, в случай че не успеете да отпътувате.

АЗ ИМАМ ЕВРОПЕЙСКА ЗДРАВНА КАРТА. ТРЯБВА ЛИ МИ ЗАСТРАХОВКАТА?

Не е ли достатъчна европейската здравна карта, която всеки здравноосигурен може да си извади безплатно?

По силата на европейските регламенти българските граждани, които са здравно осигурени и са с непрекъснати права по Закона за здравното осигуряване, когато посещават страни от ЕС, имат възможност да ползват спешна и неотложна медицинска помощ, разходите за която се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Здравната карта не отменя Медицинската застраховка за чужбина.

Съгласно промяна на Закона за Здравно Осигуряване от 06.04.2010 г., Европейската здравна карта не е задължителен, а препоръчителен документ при пътуване в страни от Европейския съюз.  

Ако човек пътува в страни от ЕС не е задължително, а е добре да има здравна карта. Тя ще е гаранцията, че има непрекъснати здравноосигурителни права. Само тогава Здравната каса ще може да покрие разходите за лечението.

здравна карта или медицинска застраховка

Здравната карта обаче служи само при спешни и неотложни медицински състояния. Пациентът ще се лекува според законодателството на съответната държава, т.е., ако местното законодателство предвижда доплащане за дадена услуга, българинът също ще трябва да доплати. Добре е да се знае обаче, че в някои страни - членки на ЕС, като Франция и Белгия се изисква пълно заплащане в брой на ползваните медицински услуги. При положение че налице е само здравната карта, това би създало доста неудобства, освен ако пострадалият не разполага с достатъчно пари в брой или с кредитни карти, за да се разплати и после да изчака връщане на средствата от българската здравна каса.

Това е едно от значимите предимства на застраховката, което, от една страна, освобождава застрахования от необходимостта да се ориентира в сложната и разнообразна система на дялово участие в отделните страни от ЕС и, от друга - намалява финансовите му разходи.

Къде, какво се доплаща от пациента при използване на здравната карта:

-       Франция - 30% за лекарска намеса, до 65% за лекарства, 20% за хоспитализация;

-       Дания - до 100% за стоматологична помощ;

-       Австрия - до 9 EUR на ден за хоспитализация;

-       Италия - 100% за лекарства, до 36 EUR за лекарска намеса;

-       Белгия - до 60% за лекарства, 25 - 40 % за лекарска и стоматологична помощ, 12 EUR на ден за хоспитализация плюс 27 EUR общо доплащане;

-       Холандия, Норвегия и Исландия - 100% за стоматологична помощ;

-    Великобритания - до 5.90 GBP за едно лекарство, 80% за стоматологична помощ.

Сключвайки Медицинска застраховка за чужбина застрахованият си осигурява необходимата помощ и съдействие в случай на затруднение, независимо дали то е свързано със здравословен проблем, потребност от правна защита, проблеми с багажа. Застрахователите не само осигуряват максимално бързо помощта, от която се нуждае пострадалия, но и заплащат всички направени разноски.

Медицинската застраховка за чужбина осигурява денонощна квалифицирана медицинска помощ и транспорт за застрахования в случай на злополука или заболяване, внезапно появило се по време на пътуването или престоя му в чужбина.

Добре е да се знае, че НЗОК ще покрива само разходите за медицински услуги, ако те са извършени от медицински заведения или лекари, работещи със здравноосигурителните институции в съответната страна. В много от големите морски или планински курорти на страните от ЕС здравните заведения и кабинети са на частно практикуващи, необвързани със здравноосигурителните каси.

Ако пътуващият в държави от ЕС притежава застраховка, когато възникне проблем, той може да избира заведението, където да му окажат помощ. Застраховката е полезна и с това, че осигурява асистанс услуги. Само с едно обаждане когато застрахованият се нуждае от медицинска намеса той ще получи пълни инструкции и то на български език за най-близкото лечебно заведение, т.е. не се налага той сам да се ориентира за болница, общопрактикуващ лекар или специалист.

По условията на Медицинска застраховка за чужбина се покриват разноските за пълния обем от медицински услуги, наложени в резултат на злополука или акутно заболяване до избрания от клиента лимит. За разлика от здравната карта, застраховката покрива и спешната стоматологична помощ и медицинска помощ при обострени хронични заболявания. При ползването на здравна карта спешното зъболечение и обострените хронични заболявания са изключени. Здравната карта не покрива и разходите за лекарства и медикаменти.

Застраховката покрива и разходите за медицинско репатриране или пренасяне на тленните останки на застрахования при смърт. Здравната карта не покрива разходи за транспорт от и до болнично заведение, както и разноски за репатриране. Ако на човек му се наложи да извика линейка, то той ще трябва да заплати приблизително около 450 евро за транспорт до болнично заведение, тъй като това не е покрито от здраваната карта. При сключена застраховка, застрахователят покрива направените разходи за евакуация и репатриране на пострадалия.

За да се възползва от правата си по европейската здравна карта, пътуващият трябва първо да се информира коя е местната здравна каса. При настъпване на събитие, пострадалият сам трябва да си организира транспорт до  изпълнител на медицинска помощ, упълномощен да предоставя медицински услуги за сметка на местната здравноосигурителна институция. В такъв случай лечението е безплатно. Разходите за транспорт и предписани медикаменти, както и за ден болничен престой ще са за сметка на пострадалия. За да ползва поне безплатен преглед, здравноосигуреното лице трябва предварително да е проучило кой е местният лекар, работещ със здравна каса.

Ако пътуващият има валидна медицинска застраховка за чужбина и се случи инцидент, единственото, което трябва да направи е той или негов близък да позвъни на асистанс центъра с информация за това къде се намира пострадалия. Асистиращата компания организира транспортирането от мястото на инцидента до лечебно заведение с линейка или с медицински хеликоптер. Ангажимент на асистиращата компания е да осигури прием в най-близкото специализирано болнично заведение и необходимото лечение. Застрахователят заплаща всички разходи за транспорт, прегледи, изследвания, болничен престой и медикаменти директно на съответната болница.

За тези българи, които не са осигурени или са с прекъснати здравни права, медицинската полица изглежда единственото решение. На тях НЗОК няма да издаде здравноосигурителна карта. Ако някой е без карта и не сключи застраховка, а се разболее в чужбина, ще трябва сам да поеме всички разходи.

При пътуване в Турция, Македония, САЩ или друга държава извън ЕС здравна карта не важи, НЗОК не може да се намеси и медицинската застраховка остава без алтернатива.

СЪВЕТИ ЗА ПО-ПРЕЦИЗЕН ИЗБОР

Винаги съобразявайте, че за да сключите коректно застраховката е необходимо първо да определите целта на Вашето пътуване, например туризъм, спорт, командировка, образование и обучение, работа в чужбина и др. Това е важно за правилното определяне на цената на застраховката и съответно за покритието на застрахователя.

Ако отивате на почивка в Австрия, но смятате да покарате и ски, то задължително си сключете застраховка с цел “спорт”! Ако пропуснете да го направите и Ви се случи инцидент на пистата, застрахователят ще откаже да покрие медицинските разноски, защото цената, която сте заплати не отговаря на риска, който застрахователят е поел.

Същото важи и за останалите варианти за цел на пътуването.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Бъдете предвидливи и си осигурете спокойствие с тази застраховка!

Ако имате въпроси, не се колебайте да ни попитате! Използвайте формата за контакт по-долу.

Попитайте ни

Задължително поле *

Polica.bg ще използва Вашите лични данни, с цел отговор на запитване от Ваша страна и безплатна консултация с наш специалист.

Коментари