ПРАВНИ КАЗУСИ В ЗАСТРАХОВАНЕТО. КАК ДА ПОСТЪПИМ?

правни казуси в застраховането

Независимо дали става въпрос за задължителни или доброволни застраховки, дали говорим за автомобилно, имуществено, здравно или рисково застраховане, безспорно всеки един отрасъл може да породи правни казуси. Всеки един от нас се е сблъсквал поне веднъж със „Застраховател“ и в нередки случаи този „сблъсък“ се е превърнал в сложен правен казус. Повечето застрахователни брокери се стремят да полагат грижи за своите клиенти в случай на застрахователно събитие. Това, да се даде на клиента максимално вярна и точна информация относно закупения застрахователен продукт, със сигурност би му спестило доста излишни главоболия.

Препоръчваме ⇒ „Защо имаме нужда от застрахователен брокер

Но понякога, независимо от всичко, застрахователят отказва да ни изплати напълно или дори частично размера на претенцията ни. Разбира се причините за този отказ може да са много и различни, но това в никакъв случай не означава, че са на 100% основателни.

И тук идва ред на тези, които най-добре могат да кажат основателен или не е полученият от нас отказ, а именно юристите и по-конкретно тези, тясно свързани със застрахователното право. Само от наистина компетентен в областта юрист ще можем да получим надеждна консултация и правна помощ.

Кога има смисъл да потърсим юрист?

Имали сме възможност да избираме между най-добрите застрахователни компании на пазара, избрали сме възможно най-добрия продукт, отговарящ на нуждите ни, но настъпва застрахователно събитие и разбира се сега целта ни е да получим застрахователно обезщетение. Най-доброто е да си наемем адвокат с опит в областта и да започнем да си търсим правата. Понякога се стига и до съд. Факт е обаче, че в голяма част от делата, които се водят срещу застрахователни компании, печеливша страна се оказва именно ищецът. Много често се разчита на това, че застрахованият няма да потърси правата си. Изпраща му се официално писмо отказ, цитирани са редица членове, алинеи, точки, наредби и всякакви други нормативни актове и застрахованият буквално решава да не се занимава. А истината е, че дори понякога ситуацията да изглежда сложна и заплетена, всеки един от нас има права, които с малко професионална помощ следва да потърси…или поне да опита.

Всеки един Застраховател разбира се също разчита на мощен екип от юристи, които започват да предлагат редица споразумения и всячески да те убеждават да се откажеш от Съд. Но има и много юристи с богат опит в застрахователните казуси и правилното е да се обърнем за съдействие именно към тях. Не можем да очакваме, че ще защитим интересите си пред Застрахователя всеки път сами. Има казуси, изпълнени със сложни процедури и всяко грешно действие може да бъде решаващо.

Проблеми, с които вероятно сте се сблъсквали

Когато сме закупили продуктът „Автокаско“ например, и сме спокойни за това, че дори да стане застрахователно събитие, нервите и проблемите ни няма да имат финансов характер, това не винаги е така! В доста случаи Застрахователят отказва да ни заплати обезщетение или предлага далеч по-минимална сума от претендираната, особено когато става въпрос за по-стари автомобили. Излиза, че не сме спазили някоя процедура, че не сме представили необходимите документи и т.н. Проблеми и безброй пазарлъци се наблюдават и когато говорим за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Има ли протокол, уведомени ли са КАТ? Започва един омагьосан кръг на въпроси и отговори до момента, в който си казваш: „Приемам предлаганото споразумение“. В повечето случаи това е погрешното решение. Не бива да се колебаем да потърсим професионална помощ- първо от застраховащият ни брокер и след това от компетентен в областта юрист.

Препоръчваме ⇒ „Безценни съвети при завеждане на щета по каско

Можем спокойно да изпаднем и в ситуация, в която Застраховател претендира от нас обезщетението, което е изплатил на трето лице, поради вината ни за ПТП. Срещу нас има заведено дело, претендира се и за всички разноски по делото, както и за лихвите. Дори в ситуация на виновен, пак притежаваме права и когато получим адекватна правна помощ, може да се окаже, че нещо в претенцията на Застрахователя не е съвсем наред и поне дългът ни да бъде значително намален.

Много добре трябва да знаем правата си особено при казусите, свързани със здравни застраховки. Чести са отказите под предлог , че не сме уведомили за събитието в срок и който трябва, че не е покрит определен риск или, че дадена медицинска фактура не е представена в оригинал. Представете си какво се случва ако говорим и за фатален край? Освен емоционален срив те очакват едни безброй процедури, проблеми, срокове, несъответствия. А всичко, което си целял, е да се погрижиш за живота и здравето си, сключвайки застраховка.

Съвет от нас:

Застрахователят наистина изглежда „по-силната“ страна, но правилната постъпка е да се довериш на специалист в областта и да го оставиш да си свърши работата професионално. Успех!

Попитайте ни

Задължително поле *

Polica.bg ще използва Вашите лични данни, с цел отговор на запитване от Ваша страна и безплатна консултация с наш специалист.

Коментари